Pattanás

Pattanás

Sajnos a pattanásokat mindenki jól ismeri, kinek több, kinek kevesebb jut-jutott belőle, de igen kevesen vannak azok aki nem testközelből ismerik őket. Főleg a tizenéveseket érintik, de számos felnőtt is küzd ezzel a problémával.

Pattanások kialakulásának oka

A pattanások kialakulásában jelentős szerepe van az öröklött tényezőknek és a stressznek. Bőr tisztításának hiánya vagy túlzásba vitele szintén erősítheti a meglévő folyamatot. Nem megfelelő kozmetikumok, smink tovább rontja az elváltozást. Ritkán egyes ételek fogyasztása is fokozhatja a tüneteket.


Hatásmechanizmusa

A bőrben lévő faggyúmirigyek által termelt faggyú nehezen ürül a felszínen, emiatt a bőr mélyében összegyűlve az ott lévő baktériumok miatt begyullad, majd a faggyú kiszabadul a környezetbe és további gyulladást okoz. A gyulladás okozza a piros, duzzadt, fájdalmas, felszínen gennyet tartalmazó pattanást. A gyulladás következtében a mélyben hegek alakulnak ki, a felszínen pedig besüppedő bőr és fokozott pigment látható.

Amennyiben ezeket agresszíven megpróbálják kinyomni, a gyulladás fokozódik és ezzel tovább rontják a tüneteket illetve több lesz a szövődmény is.

A napfény átmenetileg javíthat a tüneteken hiszen antibakteriális hatása miatt a bőrben lévő baktériumok száma csökken, így csökken a gyulladás is, azonban a napfény hatására megvastagszik a bőr, mely tovább nehezíti a faggyú kiürülését és a gyulladás utáni pigmentáció is kialakul. Tehát összességében a napfény többet árt, mint használ.


Kezelése


A kezelés elsődleges célja a gyulladásos tünetek mérséklése és a faggyú ürülésének elősegítése. A faggyútermelés csak gyógyszerrel csökkenthető.

A bőr megfelelő tisztítása lényeges eleme a sikeres kezelésnek. Orvosi kezelése krémekkel, gyógyszerekkel történik. A krémek egy része, a gyógyszerek pedig általában fényérzékenyítenek, emiatt ezeket nyáron nem alkalmazzuk.

A patikában számos, sikeresen alkalmazható termék kapható. Amennyiben nem boldogul ezek használata ellenére sem a pattanásokkal, érdemes felkeresni a bőrgyógyászt a késői szövődmények elkerülése érdekében.

A pattanások után megmaradó hegek a legeredményesebben frakcionált lézerrel kezelhetők. Számos egyéb kezelés is létezik rá, de mérsékelt sikerrel járnak csak. A frakcionált lézeres kezelésről bővebben az esztétika oldalon olvashatnak.


Várjuk rendelésünkön! +36 (30) 942-5544

1

Emailben kérdezne?

Szeretné, hogy visszahívjuk?


SPECIALITÁSUNK A FIATALOSAN FESZES, EGÉSZSÉGES BŐRCopyrights © 2016 Terrasoft Alfa Kft. | Template by W3layouts