Anyajegy

AMIT AZ ANYAJEGYEKRŐL ÉRDEMES TUDNI!

Anyajegyek egy része velünk születik, nagyobb részük az életünk során jelenik meg. Nőknél a terhesség alatt gyakran, számos új anyajegy keletkezik, ez nem jelent rosszat. Azonban azt is tudni kell, hogy a terhesség során jobban oda kell figyelni rájuk, mivel nemcsak a számuk képes szaporodni, hanem ezen hormonálisan megváltozott időszakban az elfajulás is gyakoribb.

Az anyajegyeket érdemes szemmel tartani, annak is aki magán viseli azokat és célszerű évente megmutatni őket bőrgyógyásznak is (különösen ha nagyobb számban vannak jelen).

Mit figyeljünk magunkon?

Amennyiben valamelyik anyajegy növekedésnek indul, sötétebb vagy világosabb folt jelenik meg benne, a széli része megváltozik, kisebesedik, vérzik, panaszt okoz, akkor azonnal mutassuk meg bőrgyógyásznak. Nem szabad várni, még akkor sem ha az ember fél a diagnózistól, mert ha baj van akkor nagyon fontos az időbeli észlelés! Sajnos nem egy olyan eset fordult elő a praxisomban, ahol a ráktól való félelem miatt még fél-egy évig várt az illető, amíg orvoshoz fordult vele, és ez már későn történt

1

normál anyajegy

1

melanóma

1

melanóma


Mi történik a bőrgyógyásznál?

Anyajegyszűrés alkalmával a bőrgyógyász egy dermatoszkóp nevű készülékkel megvizsgálja az anyajegyeket és el tudja dönteni, hogy van-e valamilyen elváltozás, ami további teendőt igényel. Az orvos nemcsak a felszíni eltéréseket figyeli, hanem a műszer megmutatja a szabad szemmel nem látható, igen finom eltéréseket is, ami segít pontosan megítélni az anyajegy természetét.


Mit találhat a bőrgyógyász?

1. Minden rendben van, teendőt nem igényelnek.
2. Van olyan anyajegy, ami szoros megfigyelést igényel.
3. Van olyan anyajegy, aminél az eltávolítás megfontolandó.
4. Van olyan anyajegy, amit azonnal el kell távolítani.

Az utolsó két esetben el kell távolíttatni az anyajegyeket.

A második esetben van eltérés attól függően, hogy melyik orvos hogyan vélekedik. Személy szerint azt gondolom, hogy az olyan anyajegyeknél, ahol várható a későbbiek során bármilyen elváltozás, esetleg valami miatt gyanús, azokat is el kell távolíttatni. Nem kell a beteget plusz stressznek kitenni amiatt, hogy vizsgálgasson egy olyan dolgot, amihez nem igazán ért. Persze nagyon sok függ a betegtől, van aki inkább vizsgálgatja mint kiveteti, ez is megoldás, de akkor tényleg oda kell figyelni.

Az első eset szintén igen vegyes megítélés alá esik az orvosok között. Ide tartoznak azok az anyajegyek, amikkel probléma nincs, de esztétikai okokból a páciens szeretne megszabadulni tőlük. Amennyiben az anyajegyek teljesen eltávolításra kerülnek, akkor az eltávolítás nem jár a rákosodás kockázatának emelkedésével, tehát eltávolítható. A kérdés csak az, hogy esztétikailag szebb eredményt kapunk-e, mint előtte volt. Azt gondolom, hogy korrekt és alapos felvilágosítás után, a páciensnek kell mérlegelnie és eldöntenie, hogy melyik lehetőséget választja.


Hogyan lehet eltávolítani?

Lézer vagy szike?

A szikével történő műtét jól ismert mindenki számára. A műtéteket legegyszerűbben szikével lehet elvégezni, kell egy szike, és egy jó sebész. A lézeres műtéthez kell egy igen drága eszköz a lézer, és egy gyakorlott orvos.

Mi a különbség a két módszer alkalmazása között?

A lézer sokkal többféle módon és nyilvánvalóan többféle eljárásra használható. Jelen esetben kizárólag a sebészeti lézerről beszélünk, ami műtétek elvégzésére alkalmas. A sebészeti lézerrel is többféle módon végezhető műtét, lehet vele metszeni mint a szikével és lehet vele elégetni mint az évtizedek óta használt kauterrel. Míg a szikével csak metszeni lehet, addig a lézer használatának módját az eltávolítandó dolog jellege határozza meg. A festékes anyajegyeknél metszünk vele, míg például a hámszemölcsöket elégetjük. A szikés műtétnél vérzik a terület, a vérzés csillapítására kautert használnak, a lézeres műtétnél nincs vérzés, mert a lézer hője azonnal elzárja az ereket, emiatt folyamatosan látjuk a kezelt területet.

Klinikánkon sebészeti lézerrel távolítjuk el az anyajegyeket, ami azt jelenti, hogy a lézer sugarat úgy használjuk mint más a szikét, tehát konkrétan vágunk vele. A vágás során ugyanúgy megítélhető a mélység, a biztonsági zóna mint szikénél. Az tény, hogy nagy gyakorlat kell hozzá, de szépen, gyorsan, biztonságosan elvégezhető a műtét. Mivel vágásról van szó, ugyanúgy megmarad az eltávolított anyajegy mint a szikénél, amit elküldünk szövettani vizsgálatra. A szövettanász megállapítja az anyajegy jellegét, a kivétel mélységét, melyről leletet állít ki és azt a pácienseink megkapják. Amennyiben bármilyen probléma merül fel a szövettani vizsgálat során, a pácienst a lelettől függően újra kell operálni, szintén ugyanúgy mint a szikével végzett műtéteknél. A két technika alkalmazása között lényeges különbség nincs.

1

 
1
Szikés műtét után   Lézeres műtét után

A különbség a két módszer között az utókezelésben és az esztétikai végeredményben van. Míg lézernél a páciens nem kap varratot, a seb kb. 3-4 hét alatt feltelődik és behámosodik, közben lehet folytatni a sportolást, másnaptól már lehet zuhanyozni. A szikés eltávolításnál varrat van a bőrben, nagyon kell rá vigyázni, hogy ne szakadjon ki, nem sportolhat, nem fürödhet vele a páciens. A végeredmény a lézeresnél: egy kicsivel nagyobb folt mint az eredeti anyajegy volt, a szikésnél: egy hosszúkás vagy széthúzódó vonalas heg.

1

 
1
Szikés műtét után   Lézeres műtét után

Melyik lesz a szebb?

Az attól függ, hogy mekkora és a test melyik részén volt az anyajegy, általában a feszülésnek kitett helyeken és az arcon szebb a lézeres, a többi területen pedig a szikés. Lézerrel legszebben a felszínből kiemelkedő, 5 mm-nel kisebb anyajegyek távolíthatók el, a többinél inkább a szikés javasolt, a vaskosabb hegképződés elkerülése végett.

1

 
1
Lézeres műtét előtt   Lézeres műtét után

1

 
1
Lézeres műtét után   Szikés műtét után

A fagyasztás, a kiégetés (akár lézerrel, akár kauterrel) nem megfelelő módszerek, mivel a mélység nem ítélhető meg és nincs lehetőség szövettani vizsgálatra. A fentiek ismeretében talán könnyebben el tudja dönteni, hogy melyik módszert szeretné választani, amennyiben mégsem, szívesen segítünk.


Árak


Anyajegyszűrés dermatoszkóppal teljes testen

30 000 Ft / max. 20 perc (függetlenül az anyajegyek számától)


Anyajegy műtét előtt minden esetben személyes, vagy online konzultáció szükséges, ára

15 000 Ft / max. 10 perc

Az anyajegy vizsgálata műtét előtt, csak a kérdéses anyajegy vizsgálata tartozik bele (nem anyajegyszűrés)


Anyajegy eltávolítás lézerrel

1 db 30 000 Ft, minden további 20 000 Ft (max. 4 mm-es, kiemelkedő anyajegyek esetén)

4 mm-nél nagyobb anyajegy testen 5 000 Ft/db felár

Hajas fejbőrön levő anyajegy 5 000 Ft/db felár

Arcon található anyajegy 5 000 Ft/db felár


Szövettan

8 000 Ft/db

Kontroll díj nincs

Az árak alkalmanként, egyszerre történő eltávolítás esetén érvényesek.

Várjuk rendelésünkön! +36 (30) 942-5544


Eredményeink


Előtte


Utána
Előtte


Utána
Előtte


Utána1

Emailben kérdezne?

Szeretné, hogy visszahívjuk?


SPECIALITÁSUNK A FIATALOSAN FESZES, EGÉSZSÉGES BŐRCopyrights © 2016 Terrasoft Alfa Kft. | Template by W3layouts